W Polsce mięsa nie spożywa już co najmniej milion osób, a niemal 60% ankietowanych deklaruje zamiar ograniczenia jego spożycia. Z uwagi na te trendy – zarówno humanitarne, jak i ekologiczne — do debaty publicznej oprócz diet wegetariańskiej i wegańskiej trafiają także zamienniki mięs „tradycyjnych”: opcje roślinne, a także mięso „sztuczne”, hodowane w laboratorium. Tzw. „mięso in vitro” wciąż jednak spotyka się z oporami ze strony naukowców oraz konsumentów. Zalety oraz wady, a także kierunki badań i perspektywy sztucznego mięsa śledzi dr hab. Krzysztof Dasiewicz z Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Ekspert: dr hab. Krzysztof Dasiewicz, Wydział Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
Zapraszamy do odsłuchania audycji:
Emisje audycji:
we wtorki o 12:30 w Akademickim Radiu Kampus
w niedziele o 9:00 w Akademickim Radiu Luz
w poniedziałki o 10 w Studenckim Radiu Żak
w niedziele o 7.30 w Akademickim Radiu Centrum
Projekt Tu Nauka realizowany przez Fundację w ramach programu “Społeczna odpowiedzialność nauki” został dofinansowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.
Wartość dofinansowania: 250 680 zł
Całkowita wartość projektu: 278 540 zł
Lista tematów oraz linki do odsłuchu znajdują się w zakładce Tu nauka