GMO: Fakty i mity

Telefon kontaktowy
(22) 55 23 924, +48 502 825 492
Email kontaktowy
fundacja@fsd.edu.pl, szkolenia@fsd.edu.pl

Postęp gospodarczy wiąże się z nieuniknionym rozwojem również w dziedzinie produkcji żywności. Producenci sięgają po nowe technologie oraz metody wytwarzania żywności, aby móc zaspokoić rosnący popyt z jednoczesnym poszanowaniem środowiska naturalnego. Z drugiej strony rosną obawy konsumentów co do bezpieczeństwa żywności wyprodukowanej z zastosowaniem tych metod jakimi są np. modyfikacje genetyczne. W związku z tym dookoła żywności modyfikowanej genetycznie narosło dużo mitów, które są na tyle często powielane, że trudno odróżnić od faktów. Naukowcy z SGGW — m.in. prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt, dr hab. Grzegorz Bartoszewski i dr hab. Marcin Filipecki — próbują odwrócić dezinformacyjny trend, starając się pokazywać, jakie są realne zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających bezpieczeństwo konsumpcji GMO.


Eksperci: prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt, dr hab. Grzegorz Bartoszewski i dr hab. Marcin Filipecki (SGGW).

Zapraszamy do odsłuchania audycji:

Emisje audycji:

we wtorki o 12:30 w Akademickim Radiu Kampus

w niedziele o 9:00 w Akademickim Radiu Luz

w poniedziałki o 10 w Studenckim Radiu Żak

w niedziele o 7.30 w Akademickim Radiu Centrum

Projekt Tu Nauka realizowany przez Fundację w ramach programu “Społeczna odpowiedzialność nauki” został dofinansowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.

Wartość dofinansowania: 250 680 zł

Całkowita wartość projektu: 278 540 zł

Lista tematów oraz linki do odsłuchu znajdują się w zakładce Tu nauka

Ministerstwo Edukacji i Nauki Społeczna Odpowiedzialność Nauki - Ministerstwo Edukacji i Nauki Radio Kampus WDIB Akademickie Radio LUZ Studenckie Radio ŻAK Akademickie Radio Centrum